In Nederland lijden bijna twee miljoen mensen aan een reumatische aandoening, een verzamelnaam voor meer dan honderd verschillende ziekten die het bewegingsapparaat aantasten, zoals botten, spieren, pezen en gewrichten. Reuma komt voor bij mensen van alle leeftijden, zelfs kinderen. Momenteel heeft één op de negen Nederlanders een vorm van reuma.
Reumatische aandoeningen
Reumatische aandoeningen worden onderverdeeld in vijf hoofdgroepen:
- Artrose: Hierbij treedt slijtage op van het kraakbeen in de gewrichten, wat leidt tot pijn en stijfheid.
- Artritis (ontstekingsreuma): Dit omvat aandoeningen waarbij ontstekingen in de gewrichten ontstaan, zoals reumatoïde artritis.
- Osteoporose (botontkalking): Een aandoening waarbij de botdichtheid afneemt, waardoor botten broos en breekbaar worden.
- Jicht: Een vorm van artritis die wordt veroorzaakt door de ophoping van urinezuurkristallen in de gewrichten, wat leidt tot plotselinge en hevige pijn.
- Weke delen reuma: Aandoeningen die de spieren, pezen en het omliggende weefsel beïnvloeden, resulterend in pijn en stijfheid.
Verschil tussen Artrose en Artritis
Artrose is de meest voorkomende vorm van reuma in Nederland, met ruim 1,6 miljoen mensen die eraan lijden. Het wordt vaak ‘gewrichtsslijtage’ genoemd. Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen in de gewrichten geleidelijk achteruitgaat, wat leidt tot pijn en verminderde mobiliteit. Hoewel het vaker voorkomt naarmate men ouder wordt, kunnen ook jongere mensen artrose ontwikkelen.
Artritis daarentegen is een ontsteking van de gewrichten of gewrichtskapsel. Er zijn meer dan honderd vormen van artritis, waaronder reumatoïde artritis en jicht. Deze aandoeningen kunnen leiden tot zwelling, roodheid en warmte in de gewrichten, vaak gepaard gaand met ochtendstijfheid. Artritis kan op elke leeftijd voorkomen en heeft verschillende oorzaken, zoals auto-immuunreacties, infecties of blessures.
Behandeling Artrose en Artritis
Het is belangrijk om de verschillen tussen artrose en artritis te herkennen voor een juiste behandeling en om de symptomen effectief te beheren. Naast goede medische behandelingen kunnen producten zoals Motion Free Crème ondersteuning bieden. Deze crème is speciaal ontwikkeld voor de verzorging en doorbloeding van spieren en pezen na fysieke inspanning. De unieke formule bevat natuurlijke ingrediënten zoals eucalyptusolie, dat een ontstekingsremmend effect heeft en verlichting biedt bij reumatische aandoeningen, en Arnica-extract, dat een krachtige pijnstillende werking heeft en zorgt voor een goede doorbloeding. Motion Free trekt snel in, is makkelijk smeerbaar en plakt niet, waardoor het direct verlichting geeft aan spieren en gewrichten. Motion Free mag meerdere keren per dag worden gebruikt.
Wat kan je zelf doen bij Artrose of Artritis?
Voor veel mensen met reuma kan beweging helpen om soepel te blijven. Voor sommige mensen is (zwaardere) pijnstilling een oplossing. Overleg met je behandelend arts wat voor jou het beste werkt. Daarnaast kan een product zoals Motion Free, een crème speciaal ontwikkeld voor het bewegingsapparaat bijdragen aan verlichting van pijn en stijfheid. Motion Free ondersteunt het behoud van gezonde gewrichten en helpt je om actief en comfortabel te blijven.
Door bewust om te gaan met je lichaam en gebruik te maken van ondersteunende producten, kun je de symptomen van reumatische aandoeningen beter beheersen en kan de levenskwaliteit verbeteren.
Bekijk hier Motion Free.