Voldoende slapen, de zon vermijden en een goede verzorging. Dat zijn de dingen die je als eerste doet om huidveroudering tegen te gaan. Maar er is nog een manier om je gezicht langer jong te houden: gezichtsyoga.

Wat is gezichtsyoga?

Wetenschapsblad JAMA Dermatology publiceerde een studie waaruit zou blijken dat gezichtsyoga een positief effect heeft op jeugdigheid. Vrouwen die twintig weken lang met hun gezichtsspieren oefenen, lijken wel drie jaar jonger, concluderen de Amerikaanse onderzoekers.

Gezichtsyoga is een makkelijke manier om je huid te verstrakken en rimpels, wallen en onderkinnen tegen te gaan. Het zijn oefeningen voor het gezicht die je op ieder moment van de dag kunt doen. Door de gezichtsspieren aan te spannen en weer te ontspannen, train je deze spieren actief. Dit zorgt voor een betere doorbloeding en het stimuleren van de aanmaak van collageen. Hierdoor neemt het volume van de huid toe en lijkt de huid gelift en meer opgevuld.

Gezichtsyoga brengt alleen maar voordelen met zich mee: het is gratis en je kunt het overal doen! Je traint alle spieren van je gezicht. Daarnaast wordt je huid steviger en voller, doordat de doorbloeding verbetert.

Welke soorten gezichtsyoga zijn er?

Er zijn verschillende gezichtsyoga oefeningen voor verschillende zones om rimpels tegen te gaan. Zo zijn er bijvoorbeeld oefeningen om voorhoofdrimpels aan te pakken of bewegingen die de kaaklijn verstevigen.

5 gezichtsyoga oefeningen

De volgende oefeningen helpen je huid jonger te houden. Je kunt de oefeningen zo vaak herhalen als jezelf wilt. Ook kan je oefeningen opbouwen. Start bijvoorbeeld met vijf keer of vijf seconden per oefeningen.

Tip: probeer gedurende de oefeningen te ontspannen en door te ademen door je neus.

  1. Oefening tegen fronsrimpels: Open je ogen zo wijd mogelijk zonder je wenkbrauwen te fronsen. Of maak een frons en trek deze frons in minimaal vijf seconden weg met je vingertoppen. Van het midden van je gezicht, richting de zijkant van je hoofd.
  1. Oefening tegen wallen: Leg je duim, wijs- en middelvinger op de huid onder je ogen. Trek vervolgens de huid voorzichtig naar beneden en probeer tegelijkertijd je ogen stevig te sluiten.
  1. Oefening tegen een onderkin: Steek je hals iets naar voren en je kaak iets omhoog. Maak een lachende mond. Houd deze oefeningen een paar in- en uitademingen vast.
  2. Oefening tegen lijntjes onder je neus: Maak een brede lache en breng je mondhoeken richting je oren. Spreid vervolgens je ogen en kijk opgewekt.
  3. Oefening voor het hele gezicht: Adem in door je neus, sluit je ogen en span alle gezichtsspieren aan. Maak vuisten van je handen. Adem uit door je mond, doe je ogen wijd open en steek je tong zo ver mogelijk uit.

 

Hoe vaak en hoelang?

Net als bij sporten en gezond eten is gezichtsyoga het meest effectief wanneer je het langere tijd achter elkaar doet. Denk hierbij aan zeker drie weken. Doe de oefeningen bij voorkeur dagelijks.

Door het intensief aanspannen van je gezichtsspieren kan het zijn dat je lichte spierpijn zult ervaren. Dit is heel normaal. Na een week zou de spierpijn voorbij moeten zijn.

Kortom..

De meest effectieve manier in het tegengaan van rimpels is natuurlijk nog altijd een gezonde levensstijl. Wie gezond eet, veel water drinkt, niet rookt en de zon en stress mijdt, heeft minder grote kans op huidveroudering. Toch kan gezichtsyoga een prettige aanvulling zijn en je helpen je huid jonger te houden.