In het begin geloofden we dat een tekort aan pasta en wc-papier ons grootste probleem zou zijn tijdens de lock-down. Maar nu worden we ons steeds bewuster van een andere valkuil die veel minder voor de hand ligt: ons mentale welbevinden. Isolatie, eenzaamheid, verveling en een tekort aan routine zijn het perfecte recept voor depressieve klachten. Heb jij al last van de quarantaine-dip of wil je graag weten hoe je die kunt voorkomen? Lees dan snel verder voor onze vier ultieme tips tegen de quarantaine-dip…

 

  1. Routine

Je hoort wel vaker dat routine heel belangrijk is maar zeker nu in deze onrustige periode is routine belangrijker dan ooit. Probeer een algemene planning van je dag te maken én je hieraan te houden. Als je vanuit huis werkt is het raadzaam je normale werktijden aan te houden. Ook als je geen verplichtingen hebt is het goed om een schema te maken met bepaalde tijden voor eten, bewegen, relaxen en de nodige taken die je moet doen. Kort of lang, zo’n schema geeft je houvast en deze aanpak wordt ook wel “gedragsactivatie” genoemd. 

  1. Ga naar buiten

Probeer elke dag even naar buiten te gaan als je kan. Natuurlijk staat jouw gezondheid en die van anderen voorop, maar als je een tuin of balkon hebt kun je hier elke dag toch even een frisse neus halen. Daarnaast is een wandeling in het bos of park bijv. een perfecte manier om zonlicht en frisse lucht op te doen, en hoef je geen mensen tegen te komen als je bewust wandelt. Zonlicht en beweging geven je stemming een boost én zijn goed voor je weerstand.

  1. Wees bewust

Ondanks dat je opeens zo veel vrije tijd hebt is het goed om deze bewust te gebruiken. Je kunt deze tijd bijvoorbeeld gebruiken om de dingen te doen waarvan je altijd zei dat je hier geen tijd voor had. Je kunt een oude hobby weer oppakken óf iets heel nieuws leren. Denk aan het bakken van een taart waar je normaal nooit tijd voor had, die stoffige piano maar weer eens gebruiken of een uitgebreide spelletjesavond houden met je gezin. Dit geeft voldoening en wie weet… misschien hou je nog wel een nieuw talent over aan deze lock-down!

  1. Help waar je kan

Het is bekend dat iets goeds doen voor een ander je humeur een enorme boost geeft. Het geeft voldoening en een goed gevoel om iemand te helpen, en juist nu zijn er genoeg mensen die hoognodig je hulp kunnen gebruiken. Bedenk wie van jouw kennissen, vrienden of familie misschien alleen of eenzaam zijn en bel ze op. Of probeer (veilige!) manieren te vinden hoe je iemand een handje kan helpen, door bijvoorbeeld boodschappen te doen voor iemand die nu beter thuis kan blijven.

Heb jij nog goede tips en ideeën die je graag wil delen? Mail ons op lily@dorivit.nl en wie weet komt jouw tip wel in onze volgende nieuwsbrief terecht!