Na een bepaalde leeftijd kampt iedereen ermee; huidveroudering. Waar we bijna allemaal beginnen met een glad babyhuidje, krijgen we op den duur rimpels, pigmentvlekken en een dunne huid.Meestal is huidveroudering zichtbaar vanaf de leeftijd van 35 jaar. Hoe snel huidveroudering optreedt is van verschillende factoren afhankelijk. Deels is het erfelijk bepaald en deels is het afhankelijk van externe factoren, zoals de zon. Ook je leefstijl heeft een invloed op huidveroudering bijvoorbeeld roken en overgewicht.

 

 

Hoe herken je huidveroudering?

Je krijgt rimpels

Rimpels zijn de eerste tekenen van huidveroudering. Deze ontstaan meestal rond je 25e. Dit is een gevolg van afname van collageen. Rimpels kun je niet voorkomen, maar wel vertragen door middel van een crème tegen rimpels.

Je krijgt een slappe huid

Als je ouder wordt, neemt het aantal cellen dat vet opslaat in de onderste huidlaag af. Het gevolg hiervan is volumeverlies. Dit herken je aan een slappere huid, plattere wangen, een lossere gezichtsvorm en hangende mondhoeken.

Je huid wordt dunner

Naarmate je ouder wordt verlies je sneller oude huidcellen dan dat er nieuwe huidcellen bijkomen. Hierdoor wordt je huid niet alleen slapper, maar ook dunner en zwakker. Deze verandering merk je meestal rond de menopauze. De huid verliest dan aan glans en wordt doffer.

Je krijgt pigmentvlekken

Pigmentvlekken die op latere leeftijd ontstaan als gevolg van huidveroudering worden ouderdomsvlekken genoemd. Dit zijn kleine, donkere plekjes die vooral verschijnen op plekken die te vaak en te lang blootgesteld zijn aan de zon.

Oorzaken van huidveroudering

Onderstaande factoren zorgen allemaal voor rimpels en huidveroudering. Door je levensstijl aan te passen en de strijd tegen rimpels aan te gaan, zorg je voor je persoonlijke anti rimpel behandeling!

Zon: Blootstelling aan de zon zonder bescherming zorgt voor huidveroudering. Onder invloed van de zon wordt de elastine in de huid snel afgebroken. Dit zorgt een verslapping van de huid wat vervolgens leidt tot huidveroudering.

Roken: Door het roken vernauwen de bloedvaten zich, waardoor de bloedcirculatie vermindert. Hierdoor ontstaat een tekort aan zuurstof met als gevolg huidveroudering en rimpels.

Suiker: Het teveel innemen van suiker veroorzaakt afbraak van het collageen. Dit zorgt voor huidveroudering en rimpels.

Koffie: Door het drinken van koffie droogt de huid uit. Ook zorgt het voor belemmering van een goede bloedcirculatie. Hierdoor ontstaat een tekort aan zuurstof met als gevolg huidveroudering en rimpels.

Stress: Door stress gaat de huid er dof en moe uitzien. Beroemd zijn de fronsrimpels!

Oplossingen tegen huidveroudering

Onderstaande tips helpen je de strijd tegen rimpels en huidveroudering aan te gaan.

Slapen: Tijdens de slaap doet je huid herstelwerkzaamheden op. Door te weinig slaap kan de huid er dof uitzien en slap aanvoelen. Zorg er dus voor dat je voldoende slaapt!

Water: Door vocht te kort krijgt je huid te weinig hydratatie. De huid droogt uit waardoor er sneller rimpels ontstaan. Zorg ervoor dat je minimaal 1.5 liter water binnen krijgt!

Gezonde voeding: Een goede en gezonde voeding, vol met vitamines, mineralen, en vezels! Probeer dagelijks peterselie, honing, tomaat en knoflook te eten. Verder veel vers fruit en verse salades, veel groenten, rauwkost, veel vette vis (makreel, zalm en sardines), veel gestoofd voedsel en veel minder vlees.

Gezichtsverzorging: Zorg ervoor dat je je huid goed reinigt, liefst twee keer per dag. Daarnaast helpt het om een goede gezichtscrème te gebruiken die je huid goed hydrateert.

Veel bewegen in de frisse buitenlucht: Zorg dat door je veel te bewegen de bloedcirculatie op peil blijft.