Is de artisjok de superfood die we meer zouden moeten eten? Misschien wel! Een artisjok zit namelijk boordevol antioxidanten die je lichaam ontgiften. Zit jij te denken aan een detox, maar wil je niet aan pillen beginnen? Dan is de artisjok jou oplossing.

Artisjokken behouden gezonde en herstellen beschadigde levercellen. Door werkzame stoffen als cynarine, caffeïnezuur en chlorogeenzuur wordt je lever beschermd. Je lever is cruciaal bij het verteren van eten en als de lever niet goed functioneert kom je al snel in levensgevaar.

Goed voor de spijsvertering

De bladeren van een artisjok bevatten cynarine wat de spijsvertering bevorderd. De cynarine zorgt ervoor dat de lever galvloeistof aanmaakt. Gal bestaat uit galzouten en deze zorgen ervoor dat vetten worden verteerd. Als je artisjok eet wordt dit proces, de spijsvertering, dus in gang gezet. Naast het bevorderen van de spijsvertering helpt de artisjok ook bij het verlagen van cholesterol. Een top groente zou je dus kunnen zeggen, maar hoe maak je deze topper klaar?

Met artisjokken koken is niet lastig, hier zijn een paar tips voor als je een artisjok wilt klaarmaken.

Was de artisjok eerst grondig en snijd de steel eraf. Haal daarna de blaadjes aan de onderkant weg. Deze zijn niet lekker. Zorg er wel voor dat je niet te veel blad weghaalt. Kook de artisjok nu in water voor ongeveer 20 minuten. Als de onderkant van de artisjok zacht is dan is hij gaar.

Als je artisjok klaar wilt maken moet je op een aantal dingen letten:

 

  • Zorg ervoor dat de artisjok geen zachte plekken heeft, dit geeft namelijk aan dat de artisjok niet vers meer is.
  • Kijk of de bladeren niet bruin of verschrompeld zijn. Als dit wel zo is dan is de artisjok té rijp en niet meer lekker.
  • Koop geen artisjok in blik! Hier is veel zout aan toegevoegd om de groente te conserveren.