Tips om productiever vanuit huis te werken

Moet jij geregeld vanuit huis werken, 1 keer per week of misschien wel meer? Dit is best lastig. Thuis word je namelijk vaak blootgesteld aan allemaal verleidingen. Even snel boodschappen doen, nog eventjes opruimen, wasje aanzetten, eigenlijk is alles constant binnen handbereik. Wij helpen je om thuiswerken een stuk productiever te maken!

  • Stel een begin- en eindtijd in

Doe alsof je op kantoor zit. Zou je op kantoor om negen uur beginnen en om vijf uur stoppen? Doe dat thuis ook. Zo voorkom je dat je continue gaat uitstellen.
Is het vijf uur? Dat betekent ook einde werk. Leg je laptop weg en kijk niet meer naar je mail.
Plan je pauzes ook gewoon in. Moet je met meerdere mensen thuiswerken? Zorg dan dat ieder een eigen ruimte heeft. Is dit onmogelijk voor jullie om beide een eigen kantoor ruimte te hebben?
Wissel dan af! Als jij gaat bellen kan de ander laptop werk doen.
Is er ook nog een baby in huis of kinderen? Dan wordt het nog iets lastiger. Werk dan om en om.
Zorg dan wel dat je de ‘verloren’ tijd bijvoorbeeld ’s avonds inhaalt als de kinderen op bed liggen.
Je kan ook afspraken maken met de oudere kids, na de lunch een film kijken zodat jij ongestoord kan knallen!
Ook kan je een rooster maken met andere ouders, de ene ochtend met zijn allen bij die spelen en de volgende ochtend bij jou. Zo verdeel je het en kan je toch ongestoord een paar uur werken.
Misschien heb je wel ouders in de buurt of een goede kennis die je ook kan helpen.

  • Communicatie

Hoewel het heerlijk is om niemand om je heen te hebben kan dit ook een nadeel zijn. Even één aflevering van je favoriete serie kijken lijkt niet zo erg, er is toch niemand die je op de vingers kan tikken..
Blijf daarom zoveel mogelijk in contact met je collega’s wanneer je thuis werkt. Zo voorkom je dat je andere dingen gaat doen en je voelt je minder geïsoleerd. Bel geregeld even met je collega’s voor werk overleg of om even te horen hoe het gaat!

  • Gebruik niet teveel social media

Het internet zit vol afleidingen. Even op Instagram kijken of toch nog even snel een YouTube filmpje bekijken, voor je het weet ben je een paar uur verder. Een tip is om op bepaalde tijdstippen je social media te bekijken. Je hoeft niet helemaal offline te blijven, maar zorg er voor dat je niet continue zit te scrollen. Leg je privételefoon opzij of zet deze uit zodat je niet iedere keer in de verleiding komt. Je kan jezelf belonen, na 2 uur geconcentreerd werken, koffie en snel de socials bekijken!

  • Agenda

Zet niet alleen je afspraken in je agenda, maar ook je vrije tijd. Plan dit zo ver mogelijk naar voren, zodat je ervoor kunt zorgen dat je een goede balans houdt tussen werk en privé! Ook is het dan makkelijk om na te gaan wanneer iemand iets wilt weten over je werkzaamheden. Je kan ook een gezamenlijk takenbord aanmaken met diverse collega’s. Een handige online tool hiervoor is Trello.

  • Hou je bureau schoon

Zorg ervoor dat je bureau netjes en opgeruimd is. Het is belangrijk om kantoorartikelen bij de hand te hebben. Hoe meer je je kan focussen op werk in plaats van op zoek te gaan naar pen en papier, hoe beter! Ruim aan het einde van de dag  jouw ‘kantoor ruimte’ even op en haal een doekje over de werkplek. Dan heb je weer een opgeruimd bureau voor de volgende werkdag.