Met de komst van de herfst en winter neemt de kans op verkoudheid en griep toe. De dagen worden korter, het weer kouder en je energielevels kunnen afnemen. Voor de meeste mensen is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan het verbeteren of op peil houden van de weerstand. Dit helpt niet alleen om ziektes buiten de deur te houden, maar zorgt er ook voor dat je je fit en energiek voelt, zelfs in de koudste maanden van het jaar. In deze blog geven we 5 tips en tricks over hoe je je weerstand kunt verbeteren met onder andere beweging, gezonde voeding en een stabiel gewicht.

Blijf Bewegen

Beweging is een van de beste manieren om je weerstand te verhogen. Het houdt niet alleen je spieren en gewrichten soepel, maar stimuleert ook je immuunsysteem. Door regelmatig te bewegen, stimuleer je de doorbloeding en de aanmaak van witte bloedcellen, die je lichaam helpen om infecties te bestrijden. Vooral voor 50-plussers is het belangrijk om actief te blijven, ook al nodigen de koude en regenachtige dagen minder uit om naar buiten te gaan.ย Wandelen is een goede en laagdrempelige manier om in beweging te blijven. Het kan altijd en overal en je hebt er geen speciale uitrusting voor nodig. Trek een warme jas aan, doe je wandelschoenen aan en maak een wandeling in de frisse lucht. Dit kan een groot verschil maken voor je fysieke en mentale gezondheid. Probeer dagelijks minstens 30 minuten te wandelen.

Naast wandelen kun je ook denken aan andere vormen van beweging, zoals:

  • Yoga of pilates: goed voor de flexibiliteit en rustgevend.
  • Zwemmen: een uitstekende manier om gewrichten te ontzien.
  • Krachttraining: helpt bij het behoud van spiermassa, wat belangrijker is naarmate we ouder worden.
  • Fietsen: een prima manier van lichaamsbeweging en biedt diverse voordelen voor zowel de fysieke als mentale gezondheid.

Eet gezonde en verse voeding

Voeding speelt een belangrijke rol bij het versterken van je immuunsysteem, vooral als je wat ouder bent. Een gevarieerd dieet met veel verse groenten, fruit, noten, en volle granen voorziet je lichaam van essentiรซle vitamines en mineralen die je immuunsysteem ondersteunen. Focus op voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C, zoals citrusvruchten, paprika, en broccoli. Vitamine D is ook belangrijk, zeker in de herfst en winter wanneer de zon minder schijnt. Vette vis, eieren en verrijkte zuivelproducten kunnen helpen om je vitamine D-niveau op peil te houden.
Een paar eenvoudig voorbeelden van gezonde voedingskeuzes zijn:

  1. Groene bladgroenten, zoals spinazie en boerenkool, rijk aan antioxidanten.
  2. Citrusvruchten, zoals sinaasappels en mandarijnen voor een vitamine C-boost.
  3. Noten en zaden, zoals amandelen en zonnebloempitten, rijk aan gezonde vetten.
  4. Vette vis, zoals zalm en makreel voor omega-3 vetzuren en vitamine D.

Blijf letten op je gewicht

Een gezond gewicht is belangrijk voor het goed functioneren van je lichaam en draagt bij aan een sterk immuunsysteem. Overgewicht kan leiden tot een verminderde weerstand, omdat het je lichaam extra belast en ontstekingsreacties kan verergeren. Aan de andere kant kan ondergewicht betekenen dat je lichaam te weinig energie en voedingsstoffen binnenkrijgt, wat je kwetsbaarder maakt voor ziektes. Als je merkt dat je in de wintermaanden sneller aankomt door minder beweging en meer comfort food, probeer dan bewustere keuzes te maken. Zorg dat je voedingspatroon in balans is en houd je porties in de gaten. Blijf bovendien bewegen, want dit helpt niet alleen bij het behouden van een gezond gewicht, maar bevordert ook je spijsvertering en de opname van voedingsstoffen.

Zorg ook voor voldoende rust en ontspanning

Naast beweging en gezonde voeding is rust een derde pijler voor een sterk en beter immuunsysteem. Voldoende slaap geeft je lichaam de kans om te herstellen en energie op te bouwen. Probeer elke nacht 7 tot 8 uur slaap te krijgen. Een vast slaapritme helpt daarbij: ga rond dezelfde tijd naar bed en sta rond dezelfde tijd op, ook in het weekend.ย Stress kan een negatieve invloed hebben op je immuunsysteem. Vooral in de herfst- en wintermaanden, wanneer de dagen korter zijn, kunnen somberheid en stress sneller toeslaan. Plan momenten van ontspanning in je dag, bijvoorbeeld met een boek, een warm bad, of een meditatieoefening. Dit helpt niet alleen je mentale gezondheid, maar het ondersteunt ook je immuunsysteem. Lichamelijk en geestelijk in balans blijft belangrijk.

Blijf op gewicht en voel je energiek met Welltonica

Gezonde voeding en beweging vormen de basis voor een sterk immuunsysteem. Welltonica kan wel net dat extra steuntje in de rug geven. Zeker als je wat wilt of moet afvallen en je toch fijn en energiek wilt voelen is Welltonica een goede aanvulling. Elk van de ingrediรซnten draagt op zijn eigen manier bij aan de algehele gezondheid. Ze ondersteunen bij het verhogen van je energie, je gewichtsbeheersing, een gezonde spijsvertering, ontgiften en het versterken van je immuunsysteem.

Kortom, door regelmatig te bewegen, gezond en gevarieerd te eten, op gewicht te blijven en voldoende rust te nemen, kun je je immuunsysteem versterken en ook de herfst en winter goed doorkomen.