Draag jij de juiste bh maat?

Wist je dat 80% van de vrouwen de verkeerde maat bh draagt? De meest gemaakte fout is dat vrouwen een te wijde omvang met een een te kleine cup dragen. Zonde, want de juiste bh komt je figuur ten goede. Daarnaast kan je met de juiste bh heel wat klachten voorkomen, zoals rugpijn. Maar hoe kies je nu de juiste bh? We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet. 

Je boezem verandert continue. Dit kan komen door bijvoorbeeld zwangerschappen, gewichtstoename of gewichtsverlies. Daarom is het belangrijk regelmatig te controleren wat voor jou de juiste bh-maat is.

Hoe bepaal je wat de juiste maat is?

Bij de zoektocht naar de perfecte bh is het belangrijk om te kijken of het rugpand strak genoeg op de rug zit. Zit de bh dat niet, dan blijft-ie niet mooi zitten en kruipt de bh omhoog. Ook is het belangrijk om te letten op het middenstukje tussen de twee cups. Het middenstuk hoort op het borstbeen te steunen. Om absoluut zeker te zijn van de juiste maat, is het verstandig om je te adviseren door een stylist in de lingeriewinkel.

Natuurlijk voel je ook meteen of je bh lekker zit. Als de bandjes in je huid snijden, heb je geen goede bh aan. Een tip voor tijdens het passen van bh’s: buig naar voren, schud je borsten heen en weer, en ga weer terug naar achteren. Met een goede bh horen je borsten nog op hun plek te zitten.

 

 

 

Vind jouw perfecte bh maat!

https://www.vitlifestyle.nl/wp-content/uploads/2018/11/stap-1-upsize.png

Onderwijdte meten
 Allereerst is het van belang om je onderwijdte op te meten. Dit doe je door met een meetlint net onder je borsten je omvang te meten. Neem een ontspannen houding aan, zonder je adem in het houden. Trek het meetlint strak om je lichaam. Zorg ervoor dat het meetlint aan de voor- en achterkant op dezelfde hoogte is. De maat die je op deze manier opmeet is het cijfergedeelte voor je bh maat (bijvoorbeeld 80). In de tabel kun je dan jouw bh maat opzoeken.

https://www.vitlifestyle.nl/wp-content/uploads/2018/11/onderwijdte-250x300.png

 

 

 

 

 

https://www.vitlifestyle.nl/wp-content/uploads/2018/11/stap-2-upsize.png

Bovenwijdte meten
 De volgende stap is het meten van jouw bovenwijdte. Dit doe je door met een meetlint ter hoogte van je tepels de volle omvang van je borst te meten. Zorg weer dat het meetlint netjes horizontaal blijft. Bereken nu het verschil tussen je bovenwijdte en onderwijdte in centimeters. Aan de hand van dit getal kun je in de tabel je bh maat vinden.
 
 VOORBEELD:
Stap 1: je onderwijdte is 78cm
Stap 2: je bovenwijdte is 95cm
 
Wat is je bh maat?
 het verschil is 17cm, dus je bh maat is 80C

https://www.vitlifestyle.nl/wp-content/uploads/2018/11/bovenwijdte-245x300.png

Check, check..

Je bh is te klein als:

 • De bandjes in je schouders snijden
 • De bandjes rode striemen maken op je schouders
 • De bh-sluiting omhoog kruipt
 • Je borsten uit de cups hangen

Je bh is te groot als:

 • De cups halfleeg zijn
 • De bandjes steeds afvallen
 • De bh niet op zijn plek blijft zitten

Tips en feitjes zodat jij nooit meer de verkeerde bh koopt

 • Je bh zou goed moeten zitten op de minst strakke ‘stand’ van de sluitingshaakjes. De reden dat er meerdere haakjes aan bh’s zitten, is omdat er op een gegeven moment niet zo veel rek meer in de bh zit. Je hebt meerdere standen zodat je dan langer kunt doen met je bh.
 • Houd er rekening mee dat de maten van een bh kunnen verschillen per winkel/merk.
 • Koop geen nieuwe bh rondom je menstruatie. Je borsten kunnen in deze periode wat voller en gevoeliger zijn dan normaal en zo koop je waarschijnlijk de verkeerde maat.
 • Een vrouw verandert gemiddeld zes keer in haar leven van cupmaat. Meet dus af en toe je cupmaat opnieuw op.