Veel vrouwen zien de ruggenprik als de meest ingrijpende vorm van pijnbestrijding tijdens de bevalling. De ‘walking epidural’ is een lichtere variant van de epidurale ruggenprik, en is in opmars bij bevallingen.

In het Sint Jans Gasthuis in Weert is de ‘walking epidural’ voor het eerst geïntroduceerd begin 2019. SJG Weert is momenteel het enige ziekenhuis in Nederland dat deze nieuwe vorm van pijnbestrijding aanbiedt. De walking epidural is een lichtere variant van de epidurale ruggenprik, waardoor het onderlichaam niet wordt verlamd.

Er zijn twee soorten ruggenprikken: de spinale- en epidurale prik. Bij een spinale ruggenprik wordt er tussen twee verschillende werveluitsteeksels verdoving ingespoten. Met deze vorm van pijnbestrijding wordt het onderste gedeelte van je lichaam verdoofd, waardoor je geen gevoel meer hebt in je onderrug en benen. Bij een walking epidural wordt er genoeg toegediend om de pijn beheersbaar te houden, maar behoud jij ook je zenuwfunctie en spierkracht.

Linique Knoben-Verdonschot (28): “Ik voelde de weeën goed opkomen, maar door de verdoving waren de scherpe randjes er vanaf.”

Een epidurale ruggenprik wordt voornamelijk gebruikt na een operatie, via een slangetje dat geplaatst wordt in de rug kunnen de doctoren pijnstillers toedienen. De walking epidural is een lichtere variant van de epidurale ruggenprik, zodat de prik ook gebruikt kan worden tijdens een natuurlijke bevalling.

In het SJG Weert is de walking epidural de meest gekozen pijnbestrijding bij een bevalling. Het is nog onduidelijk of andere ziekenhuizen in Nederland deze prik ook zullen gaan aanbieden.