Als je zwanger bent zijn er veel zwangerschap kwaaltjes waar je last van kan hebben, waaronder misselijkheid. Het is zelfs zo dat 9 van de 10 vrouwen last heeft van zwangerschap misselijkheid. Dit is natuurlijk heel vervelend. Maar hoe ontstaat zwangerschap misselijkheid nou eigenlijk en wat kun je er tegen doen?

Ontstaan zwangerschap misselijkheid

Het ontstaan van misselijkheid bij de zwangerschap kan verschillende oorzaken hebben. De eerste oorzaak van misselijkheid kan zijn doordat je meer hormonen produceert tijdens de zwangerschap. Tijdens de eerste weken van je zwangerschap moet je lichaam je bevruchte eicel en baarmoederslijmvlies onderhouden, waardoor je lichaam meer van het hormoon Humaan choriongonadotrofine (hCG) gaat produceren. Als je lichaam dit niet doet wordt je weer ongesteld. Helaas veroorzaakt dit hormoon verschillende zwangerschap kwaaltjes, waaronder misselijkheid.

 

Overigens, niet alleen het hormoon hCG kan zwangerschap misselijkheid veroorzaken. Tijdens de zwangerschap maakt je lichaam ook meer oestrogeen, stress hormonen en cortisol aan. Een tekort aan vitamines zoals B6 kan ook misselijkheid veroorzaken. Misselijkheid tijdens de zwangerschap kan dus verschillende oorzaken hebben!

 

Vaak neemt de misselijkheid weer af tussen de 14 en 16 weken. Pas wel op dat je niet overmatig gaat overgeven. Als je niks meer binnen kunt houden en meerdere keren op een dag overgeeft, is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts of verloskundige.

 

Wat kun je er tegen doen?

Er zijn verschillende manieren die je kunt proberen tegen zwangerschap misselijkheid. Je kunt eventueel naar de huisarts gaan of proberen het op een natuurlijke manier op te lossen.

 

  • De huisarts kan medicijnen voorschrijven tegen de misselijkheid. Zij kunnen medicijnen met vitamines voorschrijven, zoals Meclozine. Ook kunnen zij een maagzuurremmer uitschrijven.
  • Mocht je liever een natuurlijke manier proberen, dan zou je eventueel meer gember in je voeding kunnen verwerken. Dit kan door middel van capsules, koek of thee.
  • Vitamine B6 capsules innemen zorgen voor een betere
  • Acupunctuur of acupressuur kan ook helpen. Acupunctuur is een onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde, waarbij naalden op zogenaamde acupunctuur plekken in het lichaam worden gestoken. Bij acupressuur werkt de therapeut met zijn vingers, handen en ellebogen om druk toe te passen, in plaats van naalden.  

 

Zwangerschap misselijkheid is natuurlijk heel vervelend. Maar zolang je genoeg water drinkt, genoeg eet en geen gewicht verliest dan schaadt dit niet de gezondheid van jou en je baby!