Je loopt de lift inmiddels automatisch voorbij en kiest er vaker voor om met de trap te gaan. Je dagelijkse witte boterhammen heb je ingewisseld voor een bruine of meergranen variant. In plaats van stokbrood met dip neem je een salade als voorgerecht. Dat stoffige paar loopschoenen heb je weer tevoorschijn getoverd en je loopt dagelijks lange stukken met je hond i.p.v. alleen een blokje om.

En tóch lukt het je niet om af te vallen… Herkenbaar? Lees verder en kom erachter wat 3 vaak voorkomende redenen zijn waarom het afvallen mislukt, én wat je hieraan kunt doen!

  1. Stress

Stress is iets waar we allemaal mee te maken hebben, maar vaak worden de effecten van stress nog zwaar onderschat. Het kan niet alleen zorgen voor hoofdpijn of een slechtere nachtrust, maar het kan ook het afslanken dwarsbomen. Stress heeft namelijk een negatief effect op de spijsvertering, kan zorgen voor spierafbraak en verhoogt je bloedsuikerspiegel.

Probeer stress in je leven te verminderen door momentjes voor jezelf in te plannen. Dit kunnen kleine dingen zijn die niet veel tijd in beslag hoeven te nemen, maar die je wel kunnen helpen ontspannen. Denk bijvoorbeeld aan een korte wandeling in je middagpauze, s’ avonds voor het slapen gaan nog even te lezen of vroeg opstaan en jezelf trakteren op een lekker ontbijt op bed voordat je drukke dag van start gaat.

  1. Maaltijden overslaan

Minder calorieën eten dan je verbrandt zorgt ervoor dat je afslankt. De makkelijkste manier om af te slanken is dus door simpelweg minder te eten. Maar dit betekend niet dat je maaltijden of tussendoortjes moet overslaan! Veel mensen maken deze fout helaas nog steeds. Je verstoort hiermee je spijsvertering en dit kan een reden zijn waarom je vervolgens geen gewicht verliest.

Sla dus geen maaltijden of tussendoortjes over, maar maak de porties gewoon wat kleiner. In plaats van twee keer kun je ervoor kiezen om maar één keer op te scheppen. Verder kun je ook proberen de ongezonde snacks te laten staan en liever een rijstwafel of stuk fruit te eten als tussendoortje. Dit is laag in calorieën maar zo houd je wél je spijsvertering aan de gang. Als je het nog een stapje verder wilt nemen kun je ook hulp inschakelen van afslankondersteuners, deze kunnen helpen je stofwisseling optimaal te laten functioneren en zorgen ervoor dat het afslanken effectiever gaat. Een voorbeeld hiervan is Black Latte.

  1. Verkeerde voedingsstoffen

“Gezond eten” is en blijft een vaag begrip. De vruchtensap of smoothie die jij vol trots drinkt, denkende dat je gezond bezig bent, kan zomaar even veel suiker bevatten als een blikje frisdrank. Etenswaren kunnen op het eerste gezicht heel gezond lijken maar ondertussen veel suiker, zout, geur-, kleur- en smaakstoffen bevatten.

Probeer vooral onbewerkt voedsel te eten en maak het liefst zo veel mogelijk zelf. Laat bijvoorbeeld de kant en klare pasta saus staan en maak er zelf eentje met lekker veel verse groenten. Mocht je toch veel haast hebben, iets wat veel mensen vooral s’ ochtends zullen herkennen, kun je ook van te voren al dingen klaar maken (zoals smoothies of salades) of een rijke afslank shake drinken.