Vet haar

Slierterige plukken haar die zwaar aanvoelen en enorm glimmen. We kennen het allemaal wel: vet haar. Vet haar ontstaat door een te hoge talgproductie. Talg wordt geproduceerd in de talgkliertjes en vindt langs het haarzakje zijn weg naar je hoofdhuid. De hoeveelheid talgvet die op je hoofdhuid terechtkomt, is afhankelijk van hormonale veranderingen. Pubers hebben vaker last van vettig haar, omdat ze veel hormonen aanmaken.

Hoe herken je vet haar?

  • Glimmende haren (zelfs na het douchen)
  • Sluikhaar
  • Fijn haar

Oorzaken van vet haar

Je haren te vaak wassen

De nummer 1 oorzaak van vettig haar is je haren te vaak wassen. Veel mensen denken dat ze hun haren moeten wassen om het minder vettig te krijgen. Maar dit is niet zo. Hoe vaker je je haren wast, hoe vetter het wordt. Dit komt omdat je bij iedere wasbeurt de oliën van je hoofdhuid spoelt. Je haren gaan dan meer oliën aanmaken om het tekort aan te vullen, waardoor je sneller vet haar krijgt.

 

Je haren te vaak aanraken

Als je te vaak je haren aanraakt, veerdeel je constant de olie van je hoofdhuid over je haren. Het gevolg hiervan is vet haar.

 

Haren wassen met conditioner

Nadat de shampoo de haarschubben open heeft gezet en al het vet en vuil is verwijderd, sluit de conditioner de haarschubben weer. Hierdoor zijn ze goed beschermt tegen invloeden van buitenaf. Gebruik hier echter niet teveel van. Als je zelf al vrij vet haar hebt, kan conditioner dit nog vetter maken. Breng het ook alleen in de haarpunten aan.

 

Oplossingen voor vet haar

Was je kussensloop minstens 2x per week: Elke keer als je hierop slaapt, laat je viezigheid achter op je kussen en dit maakt je haar vet.

Zit niet teveel met je handen in je haar: Je handen bevatten viezigheid. Wanneer je veel met je handen aan je haar zit, maak je je haar dus vies en wordt het sneller vies.

Was je haar niet te vaak maar wel goed: Was je haar niet elke dag! Maar let er wel op dat je je haar goed wast. Zorgt er voor dat je tot aan de hoofdhuid wast en zeep alles goed in. Het is namelijk belangrijk dat je de hoofdhuid goed schoonmaakt, want dat is de bron van dat vette haar.

Droogshampoo: Een droogshampoo is een goede oplossing! Het vervangt de wasbeurten niet, maar geeft wel een frisse boost voor tussen de wasbeurten door. Als je haar een ochtendje vet is, maar je hebt geen tijd om te douchen, dan is de droogshampoo een echte redder!