Droge huid

Voelt je huid schraal, trekkerig, droog en soms schilfering aan? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met een droge huid.  Een droge huid is een veel voorkomende huidconditie die wordt gekenmerkt door het ontbreken van vocht.

 

Hoe herken je een droge huid?

  • De huid is rood en schilferig
  • De huid voelt gespannen en ruw aan
  • Er kunnen fijne, zichtbare lijntjes voorkomen
  • De huid kan ongelijkmatig aanvoelen
  • Er kunnen kloven ontstaan
  • De huid kan geïrriteerd zijn en jeuken

Oorzaken van een droge huid:

Een droge huid kan aangeboren zijn maar verkeerde gewoonten bij huidverzorging of je leefgewoonten kunnen ook een oorzaak zijn. Hieronder lees je de belangrijkste oorzaken van een droge huid:

Douchen

Een droge huid kan veroorzaakt worden door overmatig gebruik van water en zeep en te heet en te lang douchen. Agressieve stoffen die in zepen zitten kunnen de huid aantasten.

Voeding en levensstijl

Een tekort aan bepaalde voedingsstoffen zoals eiwitten en bepaalde vetten kan ervoor zorgen dat deze stoffen te weinig in de huidcellen aanwezig zijn. Dit kan een droge huid veroorzaken. Ook door te roken kan je je huid van binnenuit uitdrogen.

Blootstelling aan zonlicht

Te veel zonlicht kan de huid uitdrogen.

Stress

Stress verstoort niet alleen de huidfuncties, maar heeft ook invloed op de aanmaak van proteïnen in de huid die helpen om het vocht vast te houden.

Erfelijkheid

Een droge huid kan aangeboren zijn.

Oplossingen voor een droge huid:

Bij een droge huid is het belangrijk om de huid goed te verzorgen met een hydraterende crème. Zeep en gezichtstonics met alcohol kunnen de natuurlijke vetten van de huid oplossen. Reinig daarom je huid extra voorzichtig, bijvoorbeeld met reinigingsmelk die het vetgehalte weer in balans brengt.